Новини

Пандемията активизира силно търсенето на имоти в селата

Заради на пандемията доста хора реализираха една промяна, която са отлагали дълго време. Близо 100 000 души са се преместили да живеят на село. Това каза пред Kmeta.bg Борислав Борисов – председател на Асоциацията на българските села (АБС).
 

“И това не са традиционните профили на хора, които да се занимават със земеделие. Това са граждани, които са решили да направят промяна в начина си на живот, хора със свободни професии. Те избират села, които имат интернет. Рязко се увеличиха млади инициативни хора, които управляват онлайн магазините си от село и живеят на село”, посочи той.


По думите му нараства и тенденцията емигранти да се върнат да живеят постоянно в България. Такива, които са спестили пари. Това много активизира пазара на имоти в селата, уточни Борисов.

За втора поредна година продължава менторската програма на Асоциация на българските села (АБС) за намиране на подходящи имоти на село, чрез която се провеждат безвъзмездни коснултации и турове в села, където да бъдат заселени граждани или емигранти, които се връщат за постоянно в България. По програмата има много голям интерес, като все повече се търсят имоти от страна на хора с престижни професии и добро финансово състояние, които търсят реалната промяна на село. 
( за повече информация по Менторската програма на АБС: 0878 24 25 87 ; [email protected] )

Какво се търси?
В региона на Велико Търново и Пловдив почти няма свободни имоти. Търсенето е по-голямо от предлагането. Повечето искат да купят готови къщи, в които да се нанесат. Докато предлагането е предимно на стари къщи, които се нуждаят от ремонт. Най-много се търсят къщи с дворове поне 1-2 декара и наличието на вода целогодипно, хубав път и бърз интернет.

На какви цени?
Средната цена на имотите в селата е равна на средната цена на едностаен или двустаен апартамент в областта, в която се разглежда. Например, една хубава къща на село във Великотърновско струва колкото един двустаен апартамент в града. Ако се вземе Варна или Пловдив – там е същото, посочи председателят на Асоциацията.

“Много хора си продават апартаментите в града и си купуват къща на село”, категоричен е Борислав Борисов.