Новини

Асоциация на българските села подкрепя Националния протест срещу неоникотиноидите убиващи пчелите

Асоциация на българските села (АБС) подкрепя Националния протест срещу неоникотиноидите убиващи пчелите и ще се включи със свои представители на демонстрацията пред Министерски съвет в петък (7-и Април) от 13:00 до 15:00ч.

От основаването си през 2006-а година до сега, АБС е защитавала многократно и винаги твърдо позицията за опазване на биоразнообразието, пчеларството и развитието на фамилно селско стопанство в България - като правилен модел, устойчива алтернатива на индустриалното земеделие, което убива природата, потенциалът за екологично земеделие и съсипва икономиката в селските райони.

Протестът се организира от пчеларските сдружения в страната - национални, областни, общински. 7 април е Световен ден на здравето, здравето на пчелите е застрашено пряко от неоникотиноидите, здравето на хората е застрашено косвено от неоникотиноидите, те са канцерогенни за тях. Неоникотиноидни инсектициди, с които се третират семена на слънчогледа и царевицата, след засаждането им проникват в почвата, в подпочвените води, преминават в растенията, които се засаждат на същото място през следващата година. По хранителната верига те попадат и в човешкия организъм. На 27 март изпълнителният директор на БАБХ подписа три заповеди, с които разрешава контролирана и ограничена употреба на трите забранени с мораториум в ЕС неоникотиноидни инсектицида. Искаме пълна забрана на неоникотиноидите в България, както е направено във Франция, искаме забраната им в целия Европейски съюз!