Новини

Балетна Академия Марян се проведе за VI-та поредна година в читалищата на еленските села Марян и Руховци

Балетна Академия Марян се проведе за VI-та поредна година в читалищата на еленските села Марян и Руховци.  В академията взеха участие 35 деца от различни градове - София, Варна, Бургас, Велико Тъново, Пловдив, Елена, Димитровград, Русе, както и участници от Италия и САЩ. Организатор на събитието е Балетна Академия Марян заедно с примабалерината Диляна Никифорова, която е една от най-ярките лица на съвременния балет в България. Тя е приела като своя мисия да обучава млади и талантливи деца в сферата на класическия балет.

"За мен е много важно, че както Академията, така и събитията се провеждат тук в Еленския балкан, където са моите корени. Красивата природа, досега с миналото, отваря сетивата на нашите ученици и ги откъсва напълно от тяхното ежедневие. Това определено им дава възможност да се потопят в балета и неговата магия. Не с по-малко значение е това, че местните хора, ни чакат всяка година и ние ги потапяме поне за миг в една друга реалност, която прави отруденото ежедневие, по-лесно.", заяви Диляна Никифорова пред интернет портала за духовно развитие ПОРТАЛ 12.

Примерът, който се дава с това събитие е много ценен - завръщането към корените и стъпките към възраждането на българските села и техния културен и социален живот.

Академията завърши с два спектакъла на балета „Спящата Красавица“ по музика на П.Чайковски и хореография по М.Петипа с постановъчен екип на Балетна Академия Марян в село Марян и в град Елена. Спектакълът включи съвместни изпълнения на децата, участвали в академията и тези на професионалните балетни артисти-гости на академията.

След събитието Диляна Никифорова благодари на всички, които подкрепиха академията и сподели, че искрено се надява и други творци да последват примера и да виждаме все повече артисти да обръщат поглед към българските села и корените ни, за да предават импулса и на следващото поколение.