Новини

Борислав Борисов, АБС: Нужен е комплексен подход по темата за сигурността в селата

Борислав Борисов, председател на Асоциацията на българските села в интервю за Агенция „Фокус”.

Фокус: Г-н Борисов, от Асоциацията на българските села настоявате за създаване на селска полиция. Защо е необходимо това според Вас?
Борислав Борисов: Категорично смятаме, че в България трябва да се създаде селска полиция. Първо – за да се защити реколтата и имуществото на земеделските производители, от друга страна – хората, които живеят в селата да се защити тяхното имущество и сигурност, защото има доста проблеми в това отношение и не на последно място да се намалят пътните инциденти, тъй като по информация на нашата асоциация над 60-65% от тежките пътни инциденти стават именно на територията на селски райони. По отношение на имуществото на земеделските производители през последните 2 години сме свидетели на рекорден ръст на кражбите на селскостопанска техника, а във всички региони на страната продължава да има случаи с набези върху реколтата. 
Такава селска полиция има в съседна Румъния, в някои западноевропейски държави също има различни структури, които вършат ролята на селска полиция. Ние от Асоциация на българските села буквално преди няколко седмици приключихме една национална кампания, по която обиколихме 33 общини в България. Срещахме се с много хора - активното население в селата - това са не само земеделски производители, но и хора, които имат различни фирми или извършват услуги в селата – изобщо активното население в живите български села и навсякъде, без изключение, във всички региони на България получаваме пълна подкрепа по този въпрос за създаването на селска полиция. 
Селската полиция е само едно от условията по пътя на решаването на проблемите в селата и превръщането им в по-добро място за живеене. На всички тези срещи, които правихме в последните 3 месеца във всички региони на България, дискутираме различни важни теми, но изпъква проблемът със сигурността и заради това инициираме старт на дебат по темата за създаване на селска полиция. На този дебат нашата идея е да поканим представители на местната, на централната власт, на Министерство на вътрешните работи, както и представители от правителството от съседна Румъния, където вече години функционира такава селска полиция и да се обменят мнения, опитност, насоки. Т.е. стартирайки такъв дебат, да се види накъде може да се случат нещата, така че да се започне законодателна инициатива. Вариантите грубо казано са три: селската полиция да бъде изцяло държавна структура, да бъде под формата на публично-частно партньорство, което би било най-евтино за бюджета, или пък да бъде изцяло частна структура. Стартирането на дебата по темата ще покаже накъде биха могли да се развият ефективно нещата. 


Фокус: При едно такова създаване на селска полиция в какво ще се изразяват техните правомощия?
Борислав Борисов: Всичко това тепърва предстои да бъде дискутирано с експерти в бранша, в областта на сигурността, с юристи, с хора, които имат опит в законодателните инициативи. За нас като асоциация, която защитава интересите на хората, които живеят в селата, искаме да изведем публично темата и нуждата, че трябва да има такава селска полиция, а вече експертите в съответните браншове, юристи, кметовете на общини и села, фермерите, като най-представителна активна част от селското население вече ще се види каква да бъде най-добрата форма на структуриране на тази селска полиция. При всички положения трябва да имаме съчетание на няколко ефективни мерки, включително създаване на системи за видео наблюдение в селата. (По новата програма за развитие на селските райони Европа ще дава 100% субсидия на общините като бенефициент, за да правят професионални системи за видео наблюдение в селата). Като обикаляхме на срещите се оказа, че голяма част от общините това не го знаят, а селските кметове най-вече и земеделските производители настояват и за такива допълнителни мерки. Нужен е един комплексен подход по отношение темата за сигурността в селата. За пример в края на миналата година в няколко пловдивски села беше реализиран един проект за поставяне на такива системи за видео наблюдение и там резултатите са наистина впечатляващи – регистрираните престъпления в региона на тези няколко пловдивски села са спаднали с над 90%.


Фокус: Споменахте, че в Румъния и още няколко Западно-европейски държави има създадена селска полиция. Довела ли е там тази до положителни резултати?
Борислав Борисов: Щом съществува толкова години и продължава да съществува. В съседна Румъния има патрулни коли, на които пише "Policia rurale". На практика една кола покрива зоната на около 4-5-6-7 села, в зависимост от размера на селата. Идеята е и в България първо да се районират селата според броя на населението, функциониращи фирми и т.н., след това да се направи нещо като карта на сигурността – тоест кои са проблемните точки, тъй като примерно в Северозападна България битовата престъпност е номер едно в селата, докато да кажем в Централна южна или Централна северна България има друг тип проблеми – примерно по отношение на реколта, кражба на земеделска техника; в селата, които са в Югоизточна и Североизточна България – там има повече пътни инциденти. Тоест всички тези неща трябва да бъдат взети предвид и да се подходи много аналитично и комплексно по отношение на това каква ще е формата и ефективното прилагане на тази селска полиция, защото в никакъв случай няма смисъл да се създаде една държана структура, която да дърпа средства от бюджета. Всичко това е въпрос на дебат, на среща на гледни точки и на взимане на адекватни решения. 


Фокус: Кои са най-големите проблеми, пред които са изправени българските села?
Борислав Борисов: По официална статистика над 53% от населението на селата е изложено на риск от бедност и изолация. От друга страна е много голяма степента на младежката безработица, тоест при хората до 29-годишна възраст в селата безработицата е над 30% при нормални нива 7-8%. Също така в сферата на здравеопазването има доста по какво да се работи, тъй като един лекар на село в момента обслужва средно около 520-530 души, а един зъболекар около 2000, което говори за тотална криза в областта на здравеопазването. Изобщо проблемите са много, но нека да подчертая, че има и позитиви - за последната година по наша предварителна информация очакваме около 17-18% от българските и чуждите инвестиции да са именно на територията на селата. В същото време над 20-21% изобщо от фирмите в България осъществяват дейност в селските райони. Това е доста забележителен процент. Това са предимно фирми в сферата на агробизнеса и туризма, но ясно показват, че все пак има потенциал за развитие на българските села и самият факт, че миналата година очаквахме до 17-18% от общия обем на инвестициите в България да са в селски райони ясно показва, че наистина има потенциал и затова трябва да се работи, да се предприемат механизми, които да правят селата по-добро място за живот и инвестиции. Това ще е пътят за спиране на процеса на обезлюдяване, който засяга някъде около една четвърт от селата в България.


Фокус: Как според Вас могат да бъдат стимулирани повече хора да живеят и да работят в селата? 
Борислав Борисов: Много са комплексни мерките. Ние от години казваме, че трябва да има една национална стратегия за развитие на селските райони, която да е регионално сегментирана, прецизирана и насочена. Тоест да се вземат предвид силните страни на всеки регион и там да бъдат насочени политиките и на държавата, и подкрепата към частния бизнес, за да може да има ефективно развитие на селските райони. Преди няколко години излезе една национална стратегия – 400-500 страници докторантски писаници, нямащи нищо общо с реалността, с бизнес климата, с човешките ресурси в селата, които са доста голям проблем и т.н. Не говорим за такава стратегия, говорим за една синтезирана и ефективна национална стратегия за развитие на селските райони, която ние като асоциация като приключим инициативите, с които в момента се занимаваме – именно селската полиция и инвестиции в селата – да седнем и да съберем експерти в различните сектори и да разработим такава ефективна, синтезирана стратегия за развитие на селата. 


Фокус: Какви други инициативи предвиждате да осъществите тази година?
Борислав Борисов: Тази година освен стартирането на дебат за създаване на селска полиция, смятаме да направим няколко форума по темата как фермерите да реализират ефективно и на къси вериги продажба на своята селскостопанска продукция, тъй като основните доходи на населението в селата са земеделие, животновъдство и селски туризъм. Все още е сравнително малка частта, която е от услуги на някакви други производства, така че ние мислим да направим обучение на фермерите като асоциация как могат да използват най-актуалните инструменти на времето, в което живеем, за да могат да не са зависими от прекупвачи и търговци, а да продават на възможно най-къси вериги.


Друга важна инициатива, която предвиждаме е форум, който ще се проведе най-вероятно в началото на лятото, по темата за реформа в местното самоуправление. Селските кметове и общините в много райони на България не комуникират адекватно помежду си и заради това смятаме да направим форум, на които да срещнем кметове на села, активно население в села и общини, тъй като общините са бенефициент на 100% субсидии по новите европейски фондове, те са тези, които държат лостовете за взимане на решения, когато дойдат инвеститори в страната или дадена фирма поиска да развива някаква дейност, производства, услуги и много често се чупи връзката между инициативата и активността на хората в селата и местната власт. Така че това ще е един форум по темата за децентрализация и реформа в местното самоуправление. Това са най-основните фокус неща, които предвиждаме за тази година. 


За финал, тъй като в медиите масово има една тенденция на негативно представяне на българските села, на живота на село, било то със статии, видео репортажи и т.н., смятаме да направим една поредица от около минимум 20-30 видео клипа, в които да заснемем добри примери как млади хора са отишли да живеят на село и развиват успешно бизнес, печелят добре пари и живеят достойно на село. Това ще бъде публикувано в страницата на Асоциация на българските села, защото трябва да се сложи край на това негативно говорене за селата, показването само на каруците, на срутените сгради и т.н., защото те са само едната страна на монетата. Трябва да бъдем обективни, да бъдем реалисти и така, както каним чужди спортисти и актьори да правят реклама на България като добра туристическа дестинация, трябва самите ние и медиите като формиращи обществено мнение и позиции да бъдат отговорни и да представят възможните и добрите практики, а не само негативите, тъй като е факт, че има много млади хора, които се завръщат, изкарват добри пари, работят на село и това не е срамно, тъй като новите ферми са модерни места за работа и нямат нищо общо с плуга, ралото и биволите от разказите на Йордан Йовков. Хубавото, което е останало от разказите на Йордан Йовков е тишината, запазената природа, красотата на българските села. 
Деница СТОИЛОВА