Новини

МВР с план за интерактивна карта на престъпността в селата, по предложение на АБС

Асоциация на българските села (АБС) като единствена по рода си неправителствена организация в страната работи през последните години изключително активно по въпроса за подобряване средата на сигурност в селските райони. Многократните инициативи на АБС за създаване на специализирана селска полиция и увеличаването на полицейското присъствие в селските региони, до момента не е получило ефективно решение от страна на управляващите власти, но темите предложени от АБС влизат във вариантите за оператвина реализация, които през последните дни се спрягат от МВР. И макар предложението на премиера Бойко Борисов за осигуряване на патрулни коли и полицаи в селата да не намери ефективна реализация в живите - около 2700 села, то днес главния секретар на МВР Младен Маринов заяви, че ще бъде изработена интерактивна карта за престъпността в селата.

Това предложение е сред залегналите и разпространени на 2-и Март 2016 от АБС мерки, посочени след предложението на Главния прокурор за засилено полицейско присъствие в селата. Тогава на междуведомственосъвещание в сградата на Академията на МВР в столицата, по предложение от страна на Главния прокурор Сотир Цацаров, вътрешния министър Румяна Бъчварова, премиера Бойко Борисов, представители на ДАНС и прокуратурата бе посочена важността от увеличено полицеско присъствие в селата. За една година това така и не се реализира, но въпросът в момента не търпи отлагане, тъй като криминогенната обстановка в селата през последните месеци се усложнява.

Освен създаване на актуална интерактивна карта на престъпността в селата, която да служи за база за превенция и реализация на оперативни мероприятия, според АБС трябва да се вземат предвид и следните допълнителни мерки, съставящи цялостен комплексен подход за подобряване сигурността в селските региони:

- поетапно въвеждане на интегрирани системи за видеонаблюдение

- старт на разработване на електронна система за аналитичност по отношение на рисковите фактори и групи в селата

- ясно определяне на приоритетите в отговорността за охраната в селата, а също ролята на общините и кметовете на села, както и на частните охранителни фирми в този процес

- технологично и кадрово обезпечаване за нужните охранителни дейности

за повече информация: [email protected] ; 0877 07 00 07