Новини

Национален фолклорен събор започва в хасковското село Крепост

На 19 май 2018 г. (събота) в местността "Кенана", гр.Хасково, Община Хасково ще проведе 53-ти Национален събор на Народното творчество “Китна Тракия пее и танцува”.

10.00 часа - Начало на Събора 

12.00 часа - Официално откриване

12.10 часа - Концерт на Ансамбъл за изворен фолклор „Бистрица и бистришките баби“

Тази година в националния събор за народно творчество „Китна Тракия пее и танцува” ще участват 66 фолклорни групи и 48 индивидуални изпълнители на две сцени. Участниците са от 39 населени места и 14 общини.
Съборът се провежда в местността „Кенана” на две сцени. 
На първа сцена фолклорните групи ще бъдат оценявани от жури в състав: председател – академик Крум Георгиев, председател на сдружение „Общество за фолклор“. Членове: Златка Тимонова – хореограф и Мариана Славова – историк. 
На втора сцена участниците ще бъдат оценявани от жури с председател Фанка Койнарова – народна певица и членове: Иван Иванов и Александър Милушев – хореографи.

В рамките на събора „Китна Тракия“ ще се проведе и Базар на занаятите, организиран от Сдружение с нестопанска цел „Българско е“. Занаятчиите ще изложат своите произведения на 17 и 18 май в центъра на град Хасково, пл.Атлантически, а в самия ден на събора- 19 май в парк „Кенана“.