Новини

Разселването на бежанци в селата е налагана външна политика, опасност за националната сигурност на България!

Темата за бежанците и справянето с този проблем отново е тема,  неотдавна бе и повдигната преди дни в предаването „Неделя 150“ от председателя на Сдружението на Общините (НСОРБ), Гинка Чавдарова, тогава тя каза, че общини с тежки демографски характеристики ще се заселват с бежанци, вече имало такива пилотни проекти. Една тема, с която  БСП и ГЕРБ се сблъскаха. По темата ще говорим с Борислав Борисов, „Асоциация на българските села“ (АБС),

Здравейте!

Здравейте!

Управляващите отричат да има такива проекти и  социалният министър пред колегите от БНТ го е заявил, Вие знаете ли за села, в които се настаняват бежанци?

Към момента, за щастие, няма все още такива села, но трябва да фокусираме вниманието към няколко много важни момента. Първо в геополитиката и покрай днешните новини виждаме, че няма нищо случайно, краткосрочно и се опасяваме, че в момента се залагат може би опасни бомби със закъснител по отношение на това, че някои политици се упражняват по темата за бежанците без експертиза, без задълбочени аналитични данни.

Нека да чуем, кажете конкретно...?

Бих казал, по отношение на предложението за заселване в българските села с бежанци, че това е извършване на една чужда пропаганда, която даже може да се определи като заплаха за националната сигурност, тъй като ако се излезе извън контекста, в който говори министър Бъчварова, а именно създаването на регистрационно-приемателни центрове, които да са от затворен тип, което е наистина приемливо, ако се излезе извън този обхват да има реално фактическо заселване, разселване на бежанци в страната, вече тогава говорим за много сериозен риск за националната сигурност и даже предвид спецификите и структурата на населението в Югоизточна България, мога да кажа, че има риск от така, една изолация, капсуловане и дори радикализация на големи групи население.

Защо, защо мислите така и в крайна сметка ние имаме такъв ангажимент, квотен принцип?

Ние имаме ангажимент по отношение на т.нар. центрове, но не и за разселване в селата, което се така, слезе в лексиката на политиците, които се упражняват по темата без наистина да имат експертиза, а защото знаете, преобладават в тези региони етническо население и много лесно при навлизането на големи чужди маси може вече да се проведе една външно издиктувана политика, която да е насочена изключително срещу националните интереси на България.

Тогава Вие какво предлагате, да ги разселят в Северна България?

Напротив, това, което може да се направи е единствено в строго охраняеми регистрационно-приемателни центрове и охраняеми места, които са далеч от селата, защото настроението, ние контактуваме ежедневно с хора от села от цяла България, настроението покрай тези новини на хората, които са им кметове на селата, на хора, които имат бизнес в селата, е изключително така остро и негативно към тези спекулации, бих казал, към момента, политически и въпреки всичко не трябва България за пореден път да бъде така инструмент в чужди геополитически интереси. Политиката на нашето правителство трябва да е приоритетна за защитаване на нашият национален интерес.

А Вие какви интереси мислите, че защитава Правителството, като казвате геополитически интереси, кои са тези интереси?

Правителството трябва да следва политиката, която и ангажиментите, които е поело, но ние сме против спекулациите на някои отделни политици, които буквално преди няколко дни взривиха общността като казаха, че ще се разселват масово по селата бежанци и в този контекст искам да Ви кажа, че това, което се очаква да се случи в следващите години покрай нали унищожаването на Ислямска държава ще доведе и това го казват редица световни експерти, до нови вълни на мащабен тероризъм в Европа и ще се окаже така, че там, където са обърнати сега погледите към Турция и нали към бежанската вълна, ще бъдат обърнати вече към друга посока – на бежанците, които ще идват от Европа към българските села и може да се окаже така, че след няколко години България ще бъде съвсем неподготвена за един неочакван, може би плануван в определени геополитически схеми емигрантски поток и от Европа. Така, че нашите селски територии могат да бъдат използвани наистина като някакъв пристан за спасение за значителни групи население и в това отношение България в момента е абсолютно неподготвена.

Благодарим!

Коментар на Борислав Борисов от „Асоциация на българските села“ (АБС).