Новини

Ритуален розобер ще се проведе в казанлъшките села Горно Изворово и Горно Черковище

Ритуален розобер ще се проведе в казанлъшките села Горно Изворово и Горно Черковище през следващите 2 седмици. Първият розобер вече се състоя в село Черганово, в рамките  на Фестивал на розата 2017.

114-те празници на розата посрещнаха първите посетители на ритуала „Розобер“ в розовите градини на казанлъшкото село Черганово. Гости от цялата страна, Германия, Китай и САЩ бяха сърдечно посрещнати традиционно от домакините и имаха възможност да се докоснат до безценния розов цвят, да се насладят на красивия ритуал, пресъздаден от Народно читалище „Антон Страшимиров – 1909”.

Вълнуващото възраждане на обичая съхранява легендата за гюловата пъпка, която се слави по света, любовната младежка фолклорна заигравка „Кумичене“, вълшебния аромат на роза Дамасцена, омайната разходка в розовите градини. Към задължителните венчета от рози посетителите опитват от прясната розова вода, розовото сладко, световноизвестната гюловица и отнасят много сувенири за спомен от Долината на розите.

Автентичният обичай може да бъде съпреживян по време на Фестивала на розата – 2017 още няколко пъти, от 10:00ч. в розовите градини както следва:

21 май, неделя - село Розово
27 май, събота - село Горно Изворово
28 май, неделя - село Горно Черковище