Новини

Стартират нови мащабни инвестиции в заводи край пловдивското село Куклен

Четирима немски инвеститори и една азиатска компания, която е в топ 50 на най-иновативните в света, изграждат четири нови завода  в  "Тракия икономическа зона", съобщава съуправителят й инж. Пламен Панчев.

Японската SMC Industrial Automation е закупила 180 дка и ще строи предприятие за пневматична техника. Нов промишлен обект изгражда в момента край село Куклен дъщерна фирма на германския гигант "Willi Elbe Gelenkwellen" - световен лидер в кормилната и задвижващата техника. Предварителен договор е сключен с още един германски производител на автомобилни части, който също ще вдигне завод в района на Куклен. Българо-немската "Интерама" пък ще строи фабрика за машини за хранително-вкусовата промишленост.

До месец се очаква да бъде направена първата копка на сортировъчен завод за употребяван текстил на немския предприемач Райнер Зигмунд. Това ще е най-голямата фабрика на Балканите за рециклиране на текстил. Предвижда се тя да заработи в края на годината. Идеята му е да пренесе у нас западния модел за пълно оползотворяване на изхвърляния текстил.

Той вече е получил разрешение за строеж и предстои избор на изпълнител. Обектът ще е върху терен от 6000 кв.м. В сградата и машините ще бъдат вложени около 4 милиона лева. В предприятието ще работят около 150 души на три смени.