Новини

Производителите на малини в селата очакват минимум 3,50 лв./кг изкупна цена

Добра реколта очакват производители на малини от омуртагското село Плъстина. Остават броени дни до началото на кампанията по прибирането на плодовете и стопаните се надяват времето да се задържи слънчево и да не повреди сладкия плод, каза пред БТА кметът на селото Сабри Рохлев. Регионът се славеше с производство на ягоди.

Пред последните години в селата в региона масово се засаждат малини. Основната причина е ниската изкупна цена на ягодите и липсата на затворен цикъл на производство и дистрибуция на продукцията, което прави местните земеделски производители зависими от прекупвачи и нестабилност в пазара. По отношение на ягодите: "Нетраен плод, изискват много ръчен труд, а в същото време не може да се вземе добра цена", обясни кметът. Затова през тази стопанска година в землището на селото само един земеделски производител отглежда ягоди на площ от под 5 дка. За сметка на тях много площи са засадени с друг вид трайни насаждания - малини.

Между 20 и 30 семейства от селото се занимават с малинопроизводство на площ 150-200 дка. Те дават сезонно препитание и на безработни от региона, които са заети по време на брането. Миналата година цената на килограм малини е била 3,50-3,80 лв. Сега производителите се надяват да не падне под тази стойност, защото иначе няма да успеят да покрият разходите си. Стоката се изкупува на едро от търговци от Нови пазар, Джулюница и Лозница, допълни кметът.