Новини

Населението на село Ъглен не одобрява пускането на нова кариера

В луковитското село Ъглен ще бъде направено допитване до местното население относно инвестиционно предложение в землището на селото да бъде разкрита каменна кариера.


Решението за това е било взето на последното заседание на Общинския съвет в Луковит, състояло се на 12 юли, потвърди председателят му Данаил Динков. По думите му в Общинския съвет е била внесена жалба от инициативния комитет в село Ъглен, в която са описани притесненията на местните хора от негативното въздействие, което ще окаже кариерата върху водоснабдяването и инфраструктурата на селото, природата и здравето на населението. Допитването ще се състои на 15 юли. Жителите на Ъглен ще отговарят с "да" или "не" на въпроса: "Одобрявате ли реализирането на инвестиционно предложение за добив на подземни богатства: скално-облицовъчни материали - варовици в землището на село Ъглен, община Луковит".


Данаил Динков уточни, че за да бъде валидно допитването, в него трябва да участват не по-малко от 40 процента от имащите право на глас според избирателните списъци. То ще се състои в кметството на селото и ще се организира от кмета на Ъглен, а финансирането ще е от Община Луковит. Донков добави, че резултатите нямат юридическа стойност, но целта е отговорните държавни институции да разберат, че хората в селото не са съгласни с разкриването на кариерата, а Общинският съвет в Луковит застава зад тяхното мнение.
От инициативния комитет в Ъглен вече организираха протести срещу изграждането на кариерата и внесоха възраженията си до всички компетентни институции, от които зависи дали концесията ще бъде разрешена.