Новини

Рентите, които ще се изплатят в селата ще са в размер на около 1.2 млрд. лв.

Общият размер на наемите и рентите, които ще се изплатят тази стопанска година в селата от страна на българските зърнопроизводители ще е в размер на около 1.2 млрд. лева! Това съобщи в интервю за специализираният професионален сайт за земеделие - АгроКлуб , председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) - Костадин Костадинов.

Според него общият обем на зърнената реколта ще е с до 30% по-нисък, в сравнение с предходната година. Главна причина за това е не само рекордната суша и късно падналите валежи тази пролет, но и неправилният подбор на семена, агротехнологии, вкл. No-Till, Low-Till , както и прекомерното торене заради по-ниските цени на торовете и желанието на някои земеделци да получат повече добиви от обичайното.

"Имаме промяна на климатичните условия. Аз съм отдавна в земеделието и мога да кажа, че се наблюдава една цикличност на определени периоди на суша. Много се говори за тази година, много експертизи имаше, изказвания на учени, за което не им благодаря. Всичко беше подбудено от тяхната търговска цел. Не може да работиш във фирма за торове и да кажеш, че ако бяхме пръскали с листни торове, нямаше да се случи това нещо. При последната засечка на валежите преди няколко дни в Североизточна България - от 1-ви септември до 1-ви март имаме паднали 20 л. дъжд и 60 литра в последните дни.", коментира Костадинов и допълни:

"Причините са много и са комплексни. Не можем да виним само сушата. Ориентирането към чужди сортове пшеница или към български сортове е избор на всеки земеделец. Това е бизнес и всеки сам прави избора си.

Всеки може сам да си направи изводи от годината и каква технология ще приложи следващата година. Защото имаше много технологии - и минимални обработки, и тези, които изобщо не ториха. Но проблемът е друг - особено в Североизточната част на страната - високите наеми и ренти… Не толкова пшеницата ще е проблемът. Проблем ще са плащането на наемите и рентите, които в района достигат и до 120 лв./дка. Колкото и да сме в пазарна обстановка, в цяла Европа пазарната цена е регулирана от държавата."

Ще има ли фалити на земеделци, а също така и оказа ли влияние кризата с COVID 19, вижте във видеото по темата: