Новини

Село Българево кани градинари от цялата страна да претеглят най-тежкия пъпеш

 

Каварненското село Българево кани градинари от цялата страна да претеглят най-тежкия пъпеш на лятото. Надпреварата, която ще събере бостанджиите на 5 август, ще обяви и най-вкусният плод, съобщи кметът на селото Георги Георгиев. Кулинарното събитие ще има осмо издание.


В Българево това лято чакат реколта от близо 700 декара с пъпеши. Около 25-30 домакинства продължават традицията в селото, известно вече и надалеч със сладката си реколта. Градинарите откъснаха първите плодове със седмица по-рано в топлото време и след падналите дъждове, каза кметът. По думите му масовата беритба ще започне до десетина дни, когато тирове ще откарат реколтата към борси и пазари. Изкупната цена в началото на кампанията върви по лев за килограм, но в разгара на лятото вероятно ще падне под 0.80 лева, прогнозира Георгиев. Зависи какви пъпеши са отгледали в другите райони на страната и дали, където е валяло повече, плодовете не са напукани. Българевските пъпеши обичат слънцето и тази година са сладки, пояснява кметът. Обичайно селските пъпеши-гиганти достигат около 4 килограма.


На празника на пъпеша стопаните в Българево ще демонстрират сладка и други десерти от плода. По-сръчните ще покажат и как се прави карвинг,а децата ще рисуват върху пъпеши. Ще има и фолклорна програма.