Новини

Списък за прием на проекти по ПРСР през 2017-а година (ИНДИКАТИВЕН ГРАФИК)

Ще се изпълни ли индикативният график на МЗХ за прием на проекти по Програмата за развитие на селските райони, след като правителството е в оставка? Този въпрос вълнува много земеделски производители и бенефициенти по неземеделските мерки от ПРСР 2014-2020. 

В началото на 2017 се очаква да бъде отворен прием по мярка 4.1.2. „Инвестиции в земеделски стопанства по Тематичната подпрограма (ТПП) за развитие на малки земеделски стопанства“. Важно за кандидатстващите по тази мярка е да са земеделски стопани, които отговарят на икономически размер на стопанството до 7 999 евро спрямо стандартния производствен обем (СПО), както и да са получили 33% от общия си доход за предишната година от земеделски дейности. През програмния период 2014-2020, стопанствата се делят на две групи: стопанства със СПО от 2000 до 7999 евро и  стопанства със СПО над 8000 евро. Целта на това разделение е по-малките стопанства да кандидатстват при облекчени условия и при гарантирани бюджети по новата Програма за развитие на селските райони.

Прием по мярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ е планиран през февруари – март 2017 г.  Инвестициите, обект на подкрепа, следва да са свързани с преработка и/или маркетинг на продукти и развитие на нови продукти, процеси и технологии за продукти, а бюджетът на мярката е 85 млн. евро. Финансовата помощ е в размер на 50% от общия размер на допустимите за финансово подпомагане разходи.

Мярка 6.1 ( по-известна като "Млад фермер") „Създаване на стопанства на млади фермери“ ще бъде отново отворена през юли. Помощта по тази мярка ще се предоставя на млади земеделски производители на възраст до 40 години към момента на подаване на заявлението, които притежават съответни професионални умения и компетенции. Младият земеделски производител се счита за такъв, когато установява за пръв път земеделско стопанство в качеството си на ръководител на стопанството. Бюджетът на програмата е 41.5 млн. евро, а общият размер на помощта не може да надвишава 25 000 евро на бенефициент.

Очаква се и прием на проекти по мярка 6.4. „Инвестиционна подкрепа за неземеделски дейности“, която ще стартира през ноември. Ще бъдат подпомогнати за инвестиции в развитие на селския туризъм (очаква се къщи за гости да не се финансират) , местно занаятчийство, производствени дейности и предоставяне на услуги за всички икономически сектори и населението.

През Октомври 2017 година, се очаква да бъдат отворени за кандидатстване още три мерки, насочени към частни бенефициенти, както следва:

– Мярка 8.3 „ Предотвратяване на щети по горите от горски пожари, природни бедствия и катастрофични събития“;

– Мярка 8.4 „Възстановяване на щети по горите от горски пожари, природни бедствия и катастрофични събития“;

– Мярка 8.6 „Инвестиции в технологии за лесовъдство и в преработката, мобилизирането и търговията на горски продукти“.