Новини

Наводненията в редица родопски села са следствие на безконтролната сеч на горите

Наводненията в редица родопски села са следствие на безконтролната и масова сеч на горите през последните 15 години. Свлачища и наводнения, подобни на тези от селата Стикъл, Киселчово, Гела, Горово и Мугла ще се превърнат в обичайна гледка заради нарушеният екологичен баланс в Родопите. Ситуацията с поголовните сечи на вековни гори е достигнала такива мащаби, че в редица региони процесите по саморегулиране в Природата са необратими. И макар ресорните институции, пряко обвързани с политико-икономически интереси в бизнеса с дървесина, да се мъчат да убеждават, че в горите има контрол и няма незконна сеч, то истината е една и тепърва ще ставаме свидетели на нейните последници.

добив на дървесина - масова сеч в горите

България продължава да води класацията в ЕС по реализирани количества дървесина, използвана за отопление при битовите потребители. Ръстът за последните 10 години на използването на дърва за огрев в градовете, вкл. в комплекси с жилищни блокове е нарастнал с 350% !!! в сравнение с периода до края на 2006-а година, когато България влезе в ЕС. Освен тежките екологични последствия, свръх-високото потребление на дърва за битово отопление и контрабандата на дървесина са главните причинители за съсипването на горските територии на България и втзникването на последващи природни аномалии.

Официалната статистика сочи, че само през 2016 г. са констатирани общо 21 999 нарушения на горското законодателство. Съставени са 16 864 акта за установяване на административни нарушения. За 3 093 нарушения не са открити извършителите, а 2 042 нарушения, установени с констативни протоколи, са с известни нарушители, но на които все още не са издадени наказателни постановления, тъй като не могат да бъдат открити!